Herdenkingen

SHORT STIRLING

Op initiatief van het gemeentebestuur van Almere, in samenwerking met het Ministerie van Defensie, is dit monument geplaatst in het “Bos der Onverzettelijken” ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van de bombardementsvluchten tijdens WO II. Op 12 oktober 2021 werd door H.K.H. Prinses Margriet het Short Stirling monument onthuld. Dit werd gedaan in aanwezigheid van een aantal nabestaanden van de overleden bemanningsleden van het wrak van een Short Stirling, dat geborgen werd in het Markermeer.

Tijdens de drooglegging van de provincie Flevoland zijn verschillende militaire vliegtuigwrakken gevonden. Ook liggen er een aantal wrakken op Almeers grondgebied in het Gooimeer en IJ-meer. Het zijn allemaal militaire vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) en de Koude Oorlog (1945-1991) zijn neergestort.
In 2008 zijn in het Markermeer resten gevonden van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Er volgt een zoektocht: welk (type) vliegtuig ligt hier in Almeerse wateren en wie waren er aan boord geweest? Een Britse Short Stirling, is de conclusie van de Stichting ARG, die hier uitgebreid onderzoek naar doet.

In 2020 is het toestel geborgen in het kader van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken met vermiste vliegers. Bij de berging is het vliegtuig officieel geïdentificeerd als de nooit teruggevonden Short Stirling BK716. De identificatie van het toestel brengt meer duidelijkheid over de vermiste bemanning.
De BK716 stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer op de terugweg van een aanval op Berlijn. Op de terugweg naar haar thuisbasis Downham Market in Norfolk is het vliegtuig neergeschoten door een Duitse nachtjager.

De crew van de BK716 bestond uit Engelse en Canadese bemanningsleden:

  • Sgt Charles Armstrong Bell – 29 – RAF
  • F/O John Michael Campbell – 30 – RAF
  • F/O Harry Gregory Farrington – 24 – RCAF
  • F/O John Frederick Harris – 29 – RAF
  • Sgt Ronald Kennedy – 22 – RAF
  • F/Sgt John Francis James McCaw – 20 – RCAF
  • Sgt Leonard Richard James Shrubsall – 30 – RAF