Bos der Onverzettelijken

NIEUWS

PERSBERICHT

Woensdag 24 april 2024

Tietie Sanders

Wijziging voorzitter Werkgroep Indiëherdenking Flevoland

Dinsdag 12 december 2023

Graag brengen wij u op de hoogte van een belangrijke ontwikkeling binnen de Werkgroep Indiëherdenking Flevoland. Na jaren van toewijding heeft Lex Burgersdijk als lid van de werkgroep en het laatste jaar als voorzitter, besloten om zijn functie neer te leggen. Hij heeft met veel passie leiding gegeven aan de Indiëwerkgroep.

Wij willen Lex Burgersdijk van harte bedanken voor zijn inzet en toewijding aan de jaarlijkse Indiëherdenking op 15 augustus.
Vanuit de Werkgroep is Tietie Sanders gekozen als opvolgster van Lex Burgersdijk. Wij zijn verheugd om haar te verwelkomen als de nieuwe voorzitter van de Werkgroep Indiëherdenking Flevoland. Zij brengt aanzienlijke ervaring en enthousiasme met zich mee en het bestuur van het Bos der Onverzettelijken heeft er alle vertrouwen in dat de Indië Herdenking onder haar leiding onder de aandacht van de Flevolandse gemeenten en haar inwoners en deelnemende organisaties, verenigingen en andere belangstellenden zal blijven groeien en bloeien.

Bij gelegenheid zult u Tietie Sanders gaan ontmoeten om nader kennis met haar te maken.

Foto: Esmee Burgersdijk

PERSBERICHT

Donderdag 27 juli 2023

Op dinsdag 15 augustus van 15.45 tot 17.30 uur vindt bij het Indiëmonument in het Bos der Onverzettelijken in Almere de herdenking plaats aan de slachtoffers van de Japanse bezetting en de daaropvolgende Bersiapperiode. Tevens wordt dit jaar het nieuwe Indische monument onthuld welke door de Almeerse kunstenaar Frea Lenger is vervaardigd.

Omroep Flevoland zal de herdenking van 16.00 uur tot 17.00 uur integraal opnemen, waarvan de opname daarna op de website van Omroep Flevoland kan worden teruggekeken. Het eerste halfuur wordt op 15 augustus rechtstreeks uitgezonden. Via YouTube (Omroep Flevoland) is de gehele uitzending live te volgen.

Al sinds jaar en dag is 4 mei de datum waarop wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken – op 5 mei vieren wij de bevrijding. Maar op 5 mei was de oorlog niet afgelopen. In het voormalig Nederlands-Indië ging de strijd in alle hevigheid verder en pas op 15 augustus capituleerde Japan. De bevrijding bracht helaas geen vrede, want toen begon de Bersiap, de periode van interne strijd die pas eindigde in december 1949 met de onafhankelijkheid van Indonesië. De slachtoffers – alle slachtoffers – worden op 15 augustus herdacht; bij het Monument in Den Haag en inmiddels ook in Almere en op steeds meer plaatsen in Nederland.

De herdenking zal dit jaar worden bijgewoond door vertegenwoordigers van de Provincie Flevoland en van de Flevolandse Gemeenten, waaronder de nieuwe burgemeester van Almere Hein van der Loo. Wilt u ook deze herdenking bijwonen? U kunt uw aanwezigheid aangeven door het sturen van een e-mailbericht naar [email protected].

Anne Frankboom in Bos der Onverzettelijken. (Foto: Almere DEZE WEEK)

‘Anne Frankboom in Bos der Onverzettelijken is echte loot’

Door Robert Mienstra | Donderdag 18 mei 2023

ALMERE – Bij de kinderherdenking in het Bos der Onverzettelijken op 4 mei vroegen bezoekers zich af of de Anne Frankboom waar de kransen en bloemen bij gelegd werden wel een echte loot was van de Anne Frankboom bij het Achterhuis in Amsterdam.

Frits Smelt, bestuurslid van het Bos der Onverzettelijken weet hoe het zit. “Op 26 oktober 2007 is in samenwerking met de Anne Frank Stichting een zaailing van de Anne Frank kastanje geplant in het Bos.”
Smelt stond in 2007 met een aantal verzetsmensen in het Bos der Onverzettelijken om de loot in ontvangst te nemen. “Maar we stonden daar voor niets. Toen heb ik gebeld en kreeg te horen dat de boom onderweg was. Uiteindelijk zijn we maar naar huis gegaan. Toen ik thuiskwam zei mijn vrouw dat er een pakketje voor me lag in het postkantoor. Dat ben ik toen gaan ophalen. In de koker bleek de loot van de Anne Frankboom te zitten.”
De loot is eerst op een andere plek in het bos geplant. “Dat is tussen een aantal struiken gedaan, waarvan wij alleen wisten waar hij stond. Dit om te laten aansterken. Ongeveer vier jaar later kreeg de loot haar huidige plek.”

Gezond

Ongeveer acht jaar geleden is de boom een keer getopt. “Dit om ervoor te zorgen dat hij een mooie kroon kreeg en recht kon groeien”, vertelt Smelt. “De boom is gezond en staat er prima bij.”
Er zijn plannen om een nieuw hek en een nieuw bord bij de boom neer te zetten.

Exemplaren

De Anne Frankstichting heeft meerdere loten van de originele Anne Frankboom verspreid. Zo staan er ook exemplaren in New York en Japan. De originele Anne Frankboom die in de tuin van het Anne Frankhuis stond, is helaas in 2010 door een storm omgewaaid.”

Bron: Almere Deze Week

Foto: Esmee Burgersdijk

De geest overwint

Uitnodiging herdenking Tweede wereldoorlog

In het Bos der Onverzettelijken wordt op 15 augustus 2023 een herdenking gehouden ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede wereldoorlog in Zuid Oost Azië.

Werkgroep Indiëherdenking Flevoland organiseert met medewerking van Stichting Bos der Onverzettelijken en Jeugdland Stad in Almere de herdenking van de Tweede wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië op woensdag 15 augustus 2023 om 16.00 uur in het Bos der Onverzettelijken, Weg 1940-1945 nr.8 in Almere.

15 augustus is een belangrijke dag. Het is een dag die vraagt om een nader stilstaan ter nagedachtenis van de vele slachtoffers die tijdens de Japanse bezetting zijn gevallen. Maar ook om te herdenken dat direct daarna, in plaats van een periode van bevrijding er voor vele Indische Nederlanders en Molukkers een zware periode aanbrak. Het was de Bersiap, een periode met karakter van een traumatische burgeroorlog als gevolg van het ontwaakte Indonesische Nationalisme. Het was tevens de voorbode van een lange troebele periode die zou aanhouden tot de soevereiniteitsoverdracht en die een einde zou maken aan de voor u zo vertrouwde band met de Nederlands Indische samenleving in het voormalig Nederlands-Indië.

Wij nodigen u graag uit de herdenking bij te wonen en gezamenlijk stil te staan bij hen die in de Jappenkampen (1942-1945) en ook zij die tijdens de Bersiap-periode (1945-1946) en daarna zijn omgekomen.